Schimbările climatice pun în pericol producția de energie electrică în Europa

energie electrică Termocentralele pe bază de cărbuni, gaze sau chiar centralele nucleare folosesc cantități impresionante de apă pentru a se răci. Dacă apa nu este disponibilă sau dacă este prea caldă, aceste centrale trebuie să reducă motoarele și să producă mai puțină energie electrică, sau chiar să înceteze activitatea. O termocentrală poate utiliza cantitatea de apă existenta într-un bazin olimpic/minut.

În ultimii ani, Europa s-a confruntat cu perioade intense de secetă care pun mare presiune pe sistemul energetic. Dacă o anumită centrală încetează producția, necesarul trebuie compensat prin mărirea producției în alte centrale  sau din folosirea surselor regenerabile. Dar atunci când seceta este exagerată, nici un fel de sistem nu mai poate compensa necesarul de energie.

De asemenea, o echipă de la Universitatea Leiden condusă de Dr. Paul Behrens a analizat peste 1300 de centrale electrice golind apa din 818 rezervoare. Studiul lor a scos în evidență faptul că numărul regiunilor vulnerabile din cauza lipsei de apă va exploda până în 2030. În plus, noi centrale electrice sunt proiectate pentru niște surse de apă deja aflate sub presiune. Cele mai afectate regiuni vor fi cele de la Mediterană: Spania, Italia, Sudul Franței și Grecia, alături de Rhine din Germania.

”Există soluții pentru a pune capăt acestor crize de apă. Răcirea cu apă de mare poate fi una dintre ele cel puțin pentru regiunile aflate la Mediterană. Evident, costurile vor crește pentru că centralele vor trebui echipate cu aparate capabile să folosească apa sărată. Dacă vrem să scădem consumul de apă folosit la răcirea centralelor electrice în Europa, trebuie mai întâi să închidem centralele vechi și ineficiente și să suplinim lipsa lor cu baze de producție verzi. Acest lucru va scădea dependința de apă și ne va ajuta să ne atingem scopul din punct de vedere climatic.” Spune Dr. Behrens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.