Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, secetele sunt din ce în ce mai frecvente și mai severe în multe regiuni. Un nou studiu al NASA a scos la iveală faptul că ecosistemele de la sol au nevoie de mult mai mult timp pentru a se reface față de cât aveau nevoie în secolul 20, iar unele zone au început să nu se mai refacă complet deloc în urma acestor fenomene. Astfel, au apărut moartea copacilor și o cantitate tot mai mare de gaze cu efect de seră.
Rezultatul studiului a fost publicat pe data de 10 august în revista Nature. O echipă de cercetători condusă de Christopher Schwalm de la Woods Hole Research Center, Falmouth, Massachusetts, alături de cercetători ai Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California (NASA), au măsurat timpul necesar recuperării mediului înconjurător după o perioadă de secetă. Au fost analizate mai multe zone din întreaga lume și au fost folosite niște proiectări din modelele climatice verificate cu observații ale instrumentului MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) existent pe satelitul TERRA al celor de la NASA. Cercetătorii au descoperit faptul că recuperarea după secetă durează mai mult timp în toate regiunile studiate.
Schwalm a notat „Timpul dintre perioadele secetoase va deveni tot mai scurt, mai scurt decât timpul necesar ecosistemelor pentru a se reface. Folosind avantajul punctului în spațiu, putem vedea toate pădurile de pe Terra și alte ecosisteme ce sunt lovite repetat de perioade lungi de secetă. Unele dintre aceste ecosisteme se refac, altele nu. Datele pe care le primim de la satelitul din cosmos ne permit să verificăm simulările noastre asupra climatului din trecut și prezent, ajutându-ne să ne dăm seama despre viitor”.