Poluarea aerului a fost multă vreme strâns legată de starea generală de sănătate a oamenilor, de boli de inimă, accidente vasculare, cancer, astm sau alte boli respiratorii. Un nou studiu aduce la iveală faptul că particulele nocive din aer sunt răspunzătoare și pentru boli grave de rinichi.
Acest studiu a fost efectuat de către cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis și cei de la Veterans Affairs (VA) St. Louis Health Care System. Poluarea așadar poate crește șansele de a ne îmbolnăvi și de rinichi destul de serios. Echipa de cercetători de la Universitatea din Washington în colaborare cu cei de la Veterans Affairs’ Clinical Epidemiology Center, au analizat baza de date VA pentru a evalua efectele poluării asupra rinichilor pe un eșantion de 2.5 milioane de persoane. Durata de analiză a fost 8.5 ani, începând așadar din 2004.
Cercetătorii au comparat datele VA despre funcțiile rinichilor la diferite nivele de aer colectate de Environmental Protection Agency (EPA) și de către NASA.
EPA a furnizat datele din centrele de analiză și monitorizare a calității aerului din întreaga SUA. Astfel, 44793 de noi cazuri de boli de rinichi și 2438 de cazuri în care rinichii au cedat pur și simplu din cauza nivelului ridicat de poluare au ieșit la iveală. Studiul a fost publicat pe data de 21 iulie în revista Journal of the American Society of Nephrology.
„Datele referitoare la legătura dintre poluarea aerului și bolile de rinichi sunt destul de logice și de normale. Oricum, odată ce le-am analizat mai insistent, am realizat că avem de-a face cu o problemă mai mare decât ne-am fi imaginat. Cu cât mediul este unul mai poluat, cu atât rinichii vor avea mai mult de suferit” spune Al-Aly, director pentru VA.