Dacă vrei să faci ceva cu încălzirea globală, priește sub picioarele tale. Dacă este bine întreținut, capacitatea solului de a capta dioxidul de carbon crește simțitor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, reușind să rezolve într-un fel problema emisiilor globale.
Lucrarea, publicată în revista Annual Review of Ecology, Evolution and Systematics and Global Change Biology abordează subiectul studierii capacității solului de a combate rapid efectele încălzirii globale dacă este un pic aranjat. Deși pare genul de soluție care nu dă pe nimeni pe spate, solul este o soluție fără nici un fel de risc sau de efect secundar. Din contră, vor exista beneficii dacă se va reuși captarea CO2-ului în cantități mai mari precum rezistența plantelor la secetă și la inundații.
Materia organică din pământ precum resturile descompuse de plante și animale rețin mai mult CO2 decât o fac spațiile veri de deasupra lor. De-a lungul timpului carbonul din sol s-a pierdut sau degradat din cauza noilor particule folosite în agricultură. Dacă se va îmbunătăți modul în care fermierii folosesc solul, acesta va putea capta mai multe emisii de carbon. În ce constă în această îmbunătățire? Mai puțină agricultură de exemplu. Dacă se va cultiva plantă perenă în loc de plantă anuală, solul va putea capta mai mult CO2 și va permite și rădăcinilor să se înfigă mai adânc.
Jackson, Harden și colegii lor au aflat că 70% din cantitatea de carbon se află în primul metru de sol al terenurilor agricole, al pădurilor sau al altor terenuri prelucrate de oameni. „Dacă oamenii vor avea grijă de sol iar cantitatea de materie organică va fi mai mare, aceștia vor avea recolte mai bune, apa va fi mai pură iar atmosfera noastră mai curată” spune Jackson.