Peștii își vor micșora dimensiunea cu până la 30% față de actual dacă temperaturile oceanelor continuă să crească din pricina schimbărilor climatice. Un nou studiu a ajuns la această concluzie, condus de cercetătorii de la Universitatea British Columbia.
„Peștii sunt animale cu sânge rece, nu-și pot regla singuri temperatura corpului. Când apele lor se încălzesc, metabolismul se accelerează și au nevoie de mai mult oxigen pentru a suporta funcțiile vitale. Există un punct în care branhiile lor nu vor mai putea asigura necesarul de oxigen pentru un corp atât de mare iar peștii vor începe să scadă ca dimensiune de la o generație la alta” spune William Cheung, co-autor al studiului, profesor asociat la Institute for the Ocean and Fisheries și director al programului Nippon Foundation-UBC Nereus.
Daniel Pauly, autorul principal al studiului și investigator pentru Sea Around Us la Institute for the Ocean and Fisheries, explică faptul că pe măsură ce peștii se maturizează, nevoia lor de oxigen crește odată cu corpul. Oricum, suprafața branhiilor – locul pe unde oxigenul este obținut – nu crește în același mod cu întreg corpul. De exemplu, un pește precum codul care-și mărește dimensiunea cu 100%, branhiile își măresc dimensiunea doar cu 80% sau mai puțin.
Apele mai calde cresc nevoia de oxigen pentru pești dar datorită schimbărilor climatice, aportul de oxigen din apă va fi mai mic. Asta înseamnă că branhiile vor avea la dispoziție mai puțin oxigen pentru a alimenta un corp care crește mai rapid decât ele. Cercetătorii spun că acest lucru va forța oarecum micșorarea peștilor ca dimensiune astfel încât nevoia de oxigen să fie satisfăcută. Unele specii vor fi poate mai afectate de această combinație de factori. Tonul de exemplu, care este un tip de pește rapid ce necesită multă energie și mult oxigen, va scădea în dimensiune mai mult din cauza acestor schimbări de temperatură.