Defrișările care au legătură cu producerea uleiului de palmier încălzesc Indonezia

DefrișărileÎn ultimii 20 de ani, zone impresionante de pădure din Sumatra, Indonesia  au fost înlocuite cu plantații de cauciuc și cu recolte pentru uleiul de palimer. Conform unui nou studiu, publicat în European Geosciences Union journal Biogeosciences, aceste schimbări ale destinației terenurilor cu pricina au dus la o creștere de temperatură în regiune.

Uleiul de palmier este cel mai folosit ulei vegetal din lume. Se folosește atât în cosmetică, dar și în alimentație. Indonezia este cel mai mare producător de ulei de palmier din lume și se confruntă cu defrișări în masă în ceea ce privește pădurea tropicală pentru a face loc plantațiilor din care se pot face bani. Au reușit să depășească chiar și Brazilia din acest punct de vedere.

Pe insula Sumatera, unde s-a înregistrat cea mai mare defrișare de pădure tropicală din întreaga Indonezie, s-au pierdut întregi ecosisteme de plante și animale care-și făceau veacul printre acești copcaci. Oricum, până acum nu studiase nimeni impactul acestor schimbări asupra temperaturii. O echipă internațională de cercetători condusă de Clifton Sabajo și Alexander Knohl de la Universitatea Göttingen (Germania) a adus în prim plan această problemă. Cercetătorii au constata diferneță de temperatură la nivelul solului în funcție de teren: pădure, teren degajat, recolte destinate uleiului de palmier, în provincia Jambi din Sumatra. Au folosit datele coelctate cu ajutorul sateliților între anii 2000 și 2015 prin intermediul misiunii NASA Landsat, dar și datele colectate la sol.

Aceștia au descoperit faptul că terenul degajat folosit de obicei pentru agricultură era cu 10 grade Celsius mai cald decât cel din pădure. Solul din plantațiile de palmieri folosiți pentru producerea uleiului de palmier era cu 0.8 grade Celsius mai cald decât cel din pădure  în timp ce pepinierele de palmieri erau cu 6 grade Celsius mai calde față de pădure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.