Sticlele goale din plastic ar putea fi folosite pentru a aduce pe piață un ciment mai tare și mai flexibil, ce ar putea fi folosit la trotuare, bariere și chiar poduri sau clădiri rezidențiale. Studenții de la MIT au descoperit faptul că dacă adaugă fulgi de plastic unei radiații minore și ulterior pun acei fulgi într-o pulbere fină precum cimentul, cele două se vor amesteca perfect și va rezulta un produs de 20 de ori mai rezistent decât cimentul obișnuit. După cum știm, cimentul este cel de-al doilea cel mai răspândit material de pe planetă după apă. Fabricarea acestui produs generează 4.5% din emisiile CO2 ale planete. Dacă se va înlocui o mică cantitate din acest compus cu plastic iradiat, s-ar putea reduce poluarea la nivel global cu niște cifre impresionante. Refolosirea plasticelor drept aditivi pentru ciment ar putea de asemenea redirecționa sticlele de apă și suc direct către fabrici, fără să mai ajungă în natură, de unde să fie colectate și apoi duse la reciclat.
„Există o cantitate uriașă de plastic aruncat în antură an de an. Tehnologia noastră ia acel plastic și îl blochează în ciment. De asemenea, dacă se adaugă plastic se folosește mai puțin ciment ceea ce înseamnă mai puțină poluare, mai puține gaze cu efect de seră.” Spune Michael Short, profesor asistent la MIT – Departamentul de Științe Nucleare.
„Acesta este rezultatul efortului nostru dedicat pentru a aduce în laborator studenți care încă nu au absolvit. Ei vor lua contact cu o lume a descoperirilor extraordinare iar începutul după cum putem vedea este unul destul de promițător.” Spune Oral Büyüköztürk, director aș Laboratorului pentru Știință a Infrastructurii și Sustenabilitate.