Analiza anuală a nivelului de gaze cu efect de seră, la nivel mondial, făcută de JRC și Netherlands Environmental Assessment Agency (PBL), confirmă faptul că emisiile Co2 stagnează pentru cel de-al treilea an consecutiv. Acest raport updatează rezultatele monitorizării continue a trei mari gaze cu efect de seră: dioxidul de carbon (Co2), gazul metan (CH4) și oxidul de azot (N2O).
Gazele cu efect de seră la nivel global continuă să fie dominate de dioxidul de carbon de origine fosilă, care au început totuși din 2012 să scadă încet până în 2016, când s-a înregistrat un al treilea an consecutiv de stagnare. Rusia, China și Statele Unite, alături de Japonia și-au mai scăzut nivelul de poluare din 2015 până în 2016, în timp ce nivelul Uniunii Europene a rămas stabil. India a fost singura regiune în care nivelul acestor gaze cu efect de seră au continuat să crească.
Informațiile legate de celelalte două gaze cu efect de seră (metanul –CH4 și oxidul de azot – NO2) sunt disponibile doar până în anul 2012, pentru că informațiile statistice legate de activitățile din agricultură la nivel mondial nu sunt updatate la fel de frecvent precum cele legate de emisiile provenite din energie și industrie. Nu se știe dacă în acest moment, metanul și oxidul de azot au întrecut dioxidul de carbon. Oricum, datele pe care le avem adică până în 2012, indică o creștere cu 91% a acestor gaze față de anul 1970. CH4 este generat de obicei de activitățile din agricultură, de producția cărbunelui și a gazului. Oxidul de azot este produs de activitățile ce țin de solul din agricultură și de producția de chimicale. În Europa, 60% din totalul celor două gaze sunt emise de Germania, Marea Britanie, Franța, Polonia, Italia și Spania.