Pădurile tropicale defrișate încă suportă biodiversitatea

Pădurile tropicale

Cercetătorii au presupus faptul că tăierea copacilor va cauza schimbări majore climatului local al pădurilor tropicale – lucru devastator pentru animalele care locuiesc acolo. Ei bine, un nou studiu provenit de la Universitatea Sheffield, Universitatea York și Universitatea Malaysia Sabah arată faptul că pădurile tropicale din care s-a defrișat masiv pe insula Borneo erau din punct de vedere termic greu de distins față de pădurea virgină din apropiere. Sunt vești bune pentru majoritatea speciilor de animale la nivel global care trăiesc în păduri din care se taie copaci la greu.

Echipa de cercetători internaționali a examinat impactul pe care defrișările comerciale l-au avut asupra temperaturii locale în ultimii 9-12 ani. acest mod de defrișare, masivă, s-a dovedit a fi devastator pentru pădurile tropicale în special în Asia de sud-est.

„Acest studiu scoate în evidență elasticitatea și conservarea valorilor pădurilor tropicale defrișate. La prima impresie am putea crede că aceste păduri au fost distruse, că pentru ele nu se mai poate face nimic în afară de a le transforma în terenuri agricole. Asta ar însemna să sacrificăm un Rai biologic capabil să suporte diverse specii de animale care oricum sunt amenințate de schimbările climatice. Defrișările afectează 20% din totalul pădurilor tropicale  așa că vestea potrivit căreia deși copacii au dispărut aproape în totalitate de pe anumite terenuri, diferite specii de animale continuă să-și ducă traiul acolo, nu poate decât să ne bucure.” Spune Rebecca Senior, student NERC ACCE PhD la Universitatea Sheffield, departamentul Animal and Plant Sciences, cea care a condus studiul la care facem referire în acest articol, publicat în revista Global Change Biologype data de 20 oct 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.