Separarea metanului și a dioxidului de carbon va deveni un procedeu mai eficient

Separarea metanului

Pentru a face rost de gaze naturale și biogaz bun pentru utilizare, metanul trebuie separat de dioxidul de carbon. Acest proces impune folosirea unor filtre numite membrane. Cercetătorii de la KU Leuven au dezvoltat o nouă membrană care va face această separare mult mai eficient.

Când vine vorba despre extragerea gazelor naturale sau despre producerea biogazului, totul se rezumă la metan. Dar gazul metan nu se găsește niciodată în stare pură. Gazele naturale de exemplu, mereu conțin dioxid de carbon, uneori chiar și în proporții impresionante de 50%.

Pentru purificare – eliminarea CO2-ului – industria folosește membrane. Aceste membrane funcționează precum o sită care separă metanul de CO2. Metanul poate fi folosit ca sursă de energie sau pentru încălzire, pentru producerea de chimicale în timp ce CO2-ul se duce la regenerabile.

Membranele existente au nevoie de îmbunătățire, de eficiență mai mare în separarea CO2-ului spune profesorul Ivo Vankelecom de la Faculty of Bioscience Engineering. Ele se plasticizează dacă există prea mult CO2 și astfel apare ineficiența, separația nu mai este una de calitate.

Cea mai bună membrană existentă în acest moment are o matrice din polimer cu filtru numit MOF. Acest filtru MOF, potrivit studiilor, performează mult mai bine dacă există un tratament la căldură de peste 160 de grade Celsius în timpul procesului de producție.

„La aceste temperaturi, structura MOF se schimbă. Devine mai selectivă. Mixtura de gaze nu mai poate scăpa prin găurile micuțe și prin interfața de polimer. Dacă pornești cu un mix de 50/50 la sută metan și CO2, această membrană îți dă de 164 de ori mai mult CO2 decât metan” spune Dr Lik Hong Wee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.