Erupțiile vulcanice din viitor ar putea accentua și mai mult schimbările climatice

Erupțiile vulcanice

Majoritatea erupțiilor vulcanice viitoare vor avea potențialul de a afecta temperaturile globale și cantitatea de precipitații mult mai intens decât în prezent, potrivit unui nou studiu venit din partea National Center for Atmospheric Research (NCAR). Autorii studiului s-au axat pe erupția cataclismică din Muntele Tombra (Indonezia) care a avut loc în luna aprilie 1815, despre care se crede că a cauzat fenomenul numit de știință „anul fără vară”

Aceștia au descoperit faptul că dacă o asemenea erupție ar avea loc din nou în anul 2085, temperaturile ar crește mult mai mult, suficient cât să influențeze schimbările climatice la nivel mondial. Răcirea mai accentuată după o viitoare erupție vulcanică cataclismică ar da peste cap și circuitul apei, scăzând cantitatea de precipitații la nivel mondial.

Motivul pentru care ar apărea diferența de impact dintre 1815 și 2085 se leagă bineînțeles de oceane, care vor deveni din ce în ce mai stratificate pe măsură ce planeta se încălzește. Astfel, vor deveni din ce în ce mai incapabile să modereze impactul climatic cauzat de aceste erupții.

Studiul a fost publicat astăzi în revista Nature Communications. A fost susținut financiar parțial de către National Science Foundation. De asemenea, au mai participat cu fonduri NASA, Departamentul Energetic din SUA. Co-autorii studiului sunt Robert Tomas, Samantha  Stevenson, Bette Otto-Bliesner, și Esther Brady, alături de Eugene Wahl de la National Oceanic and Atmospheric Administration.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.