În timp ce umanitatea continuă să ardă 100 de milioane de barili de petrol pe zi, într-un ritm care se va menține în următorii 50 de ani, cercetătorii de la Stanford Earth dezvoltă noi metode verzi pentru a extrage petrolul și de a micșora efectele gazelor cu efect de seră.
Din cele 12 scanere medicale CT din campusul Universității Stanford, două se află în laboratoarele Green Earth Sciences. Acestea au fost folosite într-un studiu condus de Anthony Kovscek, profesor de inginerie a resurselor energetice la School of Earth, Energy & Environmental Sciences.
Aceste mașini au ajutat cercetătorii să extragă petrolul și gazele mai eficient, iar acum aduc la suprafață noi metode de a capta dioxidul de carbon în pământ. Cel mai mare dintre cele două scanere are lungimea unei persoane și pare să fie obiectul unui cercetător nebun din filme.
Toate componentele adăugate scannerelor sunt create și asamblate manual de colegii implicați în proiect, și au rolul de a forța petrolul presurizat, apa și gazul prin niște cilindrii subțiri din piatră, cilindri care sunt analizați ulterior de scanere prin intermediul razelor X.
„Încercăm să vizualizăm lucruri despre care ceilalți oameni spun că nu se pot vedea. S-a întâmplat de multe ori ca atunci când cineva să spună că un lucru nu este posibil, rezultatele noastre să indice exact contrariul” spune Kovscek, profesor de ingineria petrolului la Universitatea Stanford.
Experimentele de laborator au scopul de a recrea în miniatură mișcarea substanțelor prin diverse formațiuni de piatră și să ofere validare pentru simulările pe calculator ale acelorași procese. Aceste tipuri de experimente și simulări au ajutat Statele Unite să acceseze petrol și gaze naturale din surse din care se credea până nu demult că nu se poate extrage absolut nimic (petrolul de șisturi).