Materialele sintetice pot capta energie

Materialele sintetice

Organizând pigmenții pe structura ADN-ului, o e echipă de cercetători MIT  au proiectat un material care captează lumina imitând structura naturală răspunzătoare de fotosinteză. Aceștia au demonstrat faptul că materialul lor sintetic absoarbe lumina și îi transferă eficient energia în direcții foarte precise, controlate. Acest tip de structură poate fi importat în materiale precum sticla sau textile, reușind să capteze lumina soarelui potrivit spuselor lui Mark Bathe, profesor asociat la inginerie biologică în cadrul MIT.

„Este prima demonstrație pentru un material sintetic capabil să capteze lumina naturală care constă în clustere dense de diode ce sunt organizate precis din punct de vedere spațial pe scară nanometrică. Exact cum se găsesc pe sistemele de bacterii” spune Bathe. Un nanometru înseamnă a miliarda parte dintr-un metru sau 1/10.000 din grosimea unui fir de păr uman.

Bathe este unul dintre autorii seniori ai studiului alături de Alan Aspuru-Guzik, profesor  de chimie  și biochimie la Universitatea Harvard și Hao Yan, profesor de chimie și biochimie la Universitatea de Stat din Arizona. Lucrarea lor a apărut în presă pe data de 13 noiembrie 2017 în revista Nature Materials.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.