Ajustarea temperaturii solului în agricultură cu ajutorul culturilor de protecție

Ajustarea temperaturii solului

Caracteristicile solului precum materia organică și umiditatea joacă un rol crucial în dezvoltarea plantelor. Se pare că temperatura solului este la fel de importantă. Fiecare plantă are nevoie de o anumită temperatură pentru a crește. Dacă temperatura se schimbă prea rapid, plantele nu se simt bine. Semințele nu germinează sau rădăcinile mor pur și simplu.

„Majoritatea plantelor sunt sensibile la schimbările bruște din sol în ceea ce privește temperatura. Nu vrei să se schimbe temperatura prea repede pentru că plantele nu țin pasul” spune Samuel Haruna, cercetător la Universitatea de stat Middle Tennessee. Există mulți facturi ce influențează capacitatea solului să reziste la schimbările de temperaturi. De exemplu, atunci când solul este compactat, temperatura se poate schimba foarte rapid din pricina faptului că particulele transferă temperatura mult mai repede atunci când sunt apropiate una față de cealaltă. Umiditatea de asemenea afectează temperatura solului care-l împiedică să acumuleze căldură prea repede.

Studiile au demonstrat faptul că atât culturile de protejare cât și cele perene pentru biofuel pot ajuta la compactarea solului. Culturile de protejare sunt plantate în general între culturile de profit precum porumbul sau soia pentru a proteja solul simplu. Acestea umbresc solul pentru a reduce gradul de evaporare a apei. Rădăcinile acestora sunt de asemenea materie organică pentru sol și previn eroziunea. Nu în ultimul rând, aceste culturi mențin solul ca un burete facilitând absorbția de apă. Haruna a dorit în schimb să afle dacă aceste culturi de protecție pot să ajute și la stoparea fluctuațiilor de temperatură. Alături de echipa sa, a cultivat câteva soiuri de plante de protecție pe teren și apoi au testat solul în laborator pentru a vedea cum stă cu reglarea de temperatură. Ei bine, rezultatele au fost unele destul de impresionante. Se pare că aceste culturi de protecție ajută împotriva temperaturilor extreme. Cu alte cuvinte, împiedică răspândirea căldurii sau frigului în sol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.