Casă din BCA sau din lemn?

lemn

lemnTinerii din ziua de azi s-au născut cu un dezavantaj destul de mare comparativ cu cei care au trăit pe vremea lui Ceaușescu: instabilitatea economică. Joburile sunt prost plătite indiferent ce ai lucra iar perspectiva de a avea o casă este destul de sumbră. Casele care se cumpără în România sunt 90% prin programul Prima Casă, program prin care tinerii se înrobesc pe la bănci vreo 30 de ani. Știm cu toții că prin Prima Casă, unde dobânda este mult mai mică față de un credit ipotecar normal, iei 50 de mii de euro de la bancă și dai înapoi 80 de mii. E jecmăneală pe față.

Cel mai simplu este să-ți cumperi un teren cu vreo 10 mii de euro, bani pe care-i strângi sub formă de economii și în următorii 5-6 ani, să tragi tare să-și construiești o casă. Lucrarea poate să fie făcută fie în regie proprie, fie se poate apela la un constructor autorizat pentru fiecare etapă în parte. În ultimii ani a apărut perspectiva caselor din lemn, case la fel de trainice precum cele din BCA sau cărămidă. Destul de mulți tineri au dilema asta atunci când se hotărăsc să construiască o casă nouă, dacă să o facă din materiale solide sau dacă ar merita să meargă pe varianta lemnului.

Ei bine, aici depinde de modul în care gândește fiecare. Dacă vrei o construcție trainică pe care să o lași copiilor iar copiilor nepoților drept moștenire, clar o să opteze pentru BCA sau cărămidă. Dacă însă există tineri care vor o casă cât mai ieftină, casă care să-i țină o viață și atât, e clar că se va opta pentru o construcție din lemn. Casele din lemn au mult avantaje. În primul rând, sunt foarte ieftin de ridicat comparativ cu cele din cărămidă. De asemenea, timpul de ridicare este mult mai mic. Un constructor case din lemn cu experiență o să-ți ridice incinta în doar câteva luni.

Mie unul aceste case din lemn mi se par cel mai bun compromis pentru cei care nu țin să aibă un palat pe care să-l lase moștenire strănepoților. Discutăm despre o construcție ieftină, practică, ce nu diferă deloc față de o casă clasică din cărămidă dacă ne gândim la coeficientul termic sau rezistența la factorii eterni. Multă lume a început să realizeze faptul că aceste case din lemn reprezintă o soluție foarte la modă pentru a sta departe de cămătarii cu ștampilă (băncile) și bineînțeles că au început să profite de ea la maxim. Mai ales că în unele cazuri statul îți dă teren gratuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.