Schimbările climatice ar putea crește frecvența erupțiilor vulcanice

erupțiilor vulcanice

Topirea ghețarilor ar putea duce la o activitate vulcanică mai intensă în Islanda, potrivit cercetătorilor. Un nou studiu al Universității din Leeds a descoperit faptul că activitatea vulcanică era mult diminuată în Islanda atunci când calota glaciară era mai groasă. Pe măsură ce gheața s-a topit, erupțiile vulcanice au crescut din pricina faptului că presiunea la suprafață s-a schimbat.

Dr. Graeme Swindles de la School of Geography din Leeds spune: „Schimbările climatice cauzate de oameni conduc la topirea rapidă a gheții în zonele în care există vulcani activi. În Islanda, lucrurile sunt din ce în ce mai dramatice pentru că numărul erupțiilor dar și intensitatea acestora au crescut”.

Studiul a examinat cenușa vulcanică din Islanda din craterele active dar și sedimentele din lacuri și a identificat o perioadă cu activitate vulcanică redusă în urmă cu 5500-4500 ani în urmă. Această perioadă venea după o scădere de temperatură la nivel global cauzată de creșterea ghețarilor din Islanda. Studiul, publicat în revista Geology, a descoperit faptul că a fost o breșă temporală de 600 de ani între evenimentul climatic în sine și scăderea numărului de erupții vulcanice. Astfel, la același interval de timp ne putem aștepta din nou pentru schimbarea de temperatură cu plus.

Activitatea vulcanică din Islanda este în curs de recuperare după mica eră glaciară (anii 1500-1850) ce a răcit bine de tot zona. De la finalul acestei perioade, o combinație dintre natural și mâna omului a dus la încălzirea climei, încălzire care a provocat din nou topirea ghețarilor din Islanda.

„Efectul oamenilor asupra încălzirii globale ne împiedică să facem predicții precise referitoare la perioada de timp necesară până când ghețarii se vor topi complet dar trendurile din trecut ne arată că acest lucru va fi amplificat și de erupțiile vulcanice tot mai dese din acea regiune” spune Dr. Swindles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.