Mark Zondlo, profesor de ingineria mediului la Universitatea Princeton dezvoltă un dispozitiv care poate măsura poluarea din aer mai sofisticat și mai precis. Este vorba despre niște senzori laser și drone care măsoară impactul gazelor cu efect de seră asupra mediului, de unde vin gazele poluante și cum se formează norii de aer poluat precum smogul. Țelul suprem este acela de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că aerul poluat duce la din ce în ce mai multe decese, de la an la an. Poluarea gravă duce la moartea prematură a peste 5.5 milioane de oameni anual.
Profesorul Mark Zondlo a venit la Universitatea Princeton în 2008, cu un master de la Rice University în chimie și cu un doctorat de la Universitatea Colorado în chimie fizică și atmosferică. Grupul său de cercetare studiază subiecte fundamentale în știință atmosferică precum formarea norilor și sursele de poluare cu gaze cu efect de seră. Se fac observații pentru a cuantifica impactul emisiilor provocate de oameni asupra mediului înconjurător, de la calitatea aerului și sănătatea oamenilor până la formarea norilor și la schimbările climatice.
Cele mai mari surse de incertitudine în prezicerea schimbărilor climatice se află în particulele de aerosoli și în formarea norilor. Activitățile umane precum arderea cărbunilor și a combustibililor fosili în general, contribuie destul de serios la aceste schimbări climatice. Fără măsurători precise e greu de știut sau de intuit care sunt schimbările pe care trebuie să le facem astfel încât să ne protejăm natura, mediul înconjurător, și odată cu ea, și pe noi. Din acest motiv, profesorul Mark Zondlo a decis să conceapă noi senzori care să răspundă la întrebări științifice cheie.