Cercetătorii au descoperit un efect secundar nebănuit al curățării aerului urban

Un dezechilibru între trenduri în ceea ce privește doi poluanți atmosferici declanșează neașteptat crearea unui compus organic aerian care nu se găsește de obicei în atmosfera citadină, potrivit unui studiu al celor de la Caltech. Timp de zeci de ani, eforturile de a reduce nivelul poluării au dat rezultate, cel puțin în orașe precum Los Angeles, văzându-se clar în starea de sănătate tot mai bună a populației. Aceste eforturi au avut drept țintă atât oxidul nitric dar și hidrocarburile. Oxidul nitric este un compus de nitrogen și oxigen emis de motoarele diesel de obicei și de termocentralele pe cărbune. Hidrocarburile reprezintă molecule de hidrogen și carbon care se unesc între ele. Aceste molecule sunt emise de multe surse, de la mașinile pe benzină, camioane, solvenți, industrie, etc.

Pe-o parte, cercetătorii țin evidența cantității de oxid nitric și hidrocarburi din atmosferă examinând raportul nivelelor de hidrocarburi atmosferice care nu conțin metan, cu oxidul nitric. Din 1987 până în 1997 această proporție a scăzut de două ori. Legile menite să îmbunătățească calitatea aerului în orașe precum Los Angeles au avut rezultate rapide în ceea ce privește reducerea oxidului nitric și a hidrocarburilor din atmosferă. Vehiculele vechi au fost înlocuite de unele noi iar mașinile diesel moderne produc cu 99% mai puține noxe decât cele fabricate în 1987. În tot acest timp, cantitatea de oxid nitric din atmosfera Los Angeles a scăzut la jumătate.

Hidrocarburile însă scad mai greu pentru că sunt produse din infinit mai multe surse iar din acest motiv, potrivit lui  Paul Wennberg de la Caltech, duce la apariția hidroperoxizilor. Hidroperoxidul organic se găsește deja în natură în locuri unde nu există mașini multe și implicit, oxid nitric. În zonele rurale de exemplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.