Principalul vinovat pentru schimbările climatice – omul

schimbările climatice

Poate că oamenii sunt factorul principal pentru schimbările climatice, însă tot ei sunt cei care dețin puterea de a le stopa, de a ajuta la reducerea lor. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii în baza unui nou studiu prin intermediul căruia au măsurat efectele comportamentului uman asupra climei. Folosind datele atât din psihologia societății cât și din știința climei, studiul analizează modul în care comportamentul uman evoluează, sau mai bine zis schimbările acestui comportament, în raport cu evenimentele climatice extreme și creșterea temperaturilor în lume.

S-a analizat așadar feedback-ul dinamic ce apare natural în clima Terrei – temperaturile care determină apariția evenimentelor meteo extreme, care influențează ulterior comportamentul uman. Și comportamentul uman se schimbă, oamenii instalează panouri solare sau investesc în transportul public, încearcă să reducă emisiile cu efect de seră ce duc la creșterea temperaturilor la nivel global, urmând apoi și fenomenele meteo extreme, iar cercul continuă. Combinând predicțiile climatice și procesele sociale, se estimează ca până în anul 2100 temperatura va crește de la 3.4 la 6.2 grade Celsius, comparat cu 4.9 grade Celsius  modelul climatic calculat anterior.

Din cauza complexității proceselor fizice, modelele climatice nu pot prezice la fix temperatura globală. Noul model însă a descoperit faptul că temperatura incertă asociată cu componenta socială ajută la mai buna înțelegere a componentei umane sociale, componentă importantă neluată în seamă până acum. Acest nou model a descoperit faptul că schimbările comportamentale pe termen lung precum izolarea caselor sau cumpărarea de mașini hibrid, au avut cel mai mare impact în combaterea gazelor cu efect de seră comparativ cu soluțiile luate pe termen scurt precum ajustarea termostatului sau folosirea autoturismelor ceva mai rar. Rezultatul acestui studiu a fost publicat în revista Nature Climate Change și demonstrează importanța comportamentului uman în stabilirea modelelor schimbărilor climatice și eventual combaterea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.