Schimbările climatice ar putea crește umiditatea până la un nivel periculos

Schimbările climatice

Cercetătorii climatici deseori atrag atenția asupra faptului că daca va crește nivelul Co2 din atmosferă, vom avea parte de valuri de căldură mult mai intense în diverse regiuni ale globului. În cadrul unui nou studiu însă, se trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește nivelul de umiditate. Umiditatea sporește efectul valurilor de căldură și împiedică desfășurarea activităților umane în aer liber. Studiul a măsurat nivelul de stres climatic numit „wet bulb” – o combinație dintre efectul căldurii și umidității – pentru următorul secol. Astăzi în sudul SUA, temperaturile wet bulb de 28.8 grade Celsius sunt rare, dar până în anul 2070 sau 2080 acesta vor fi resimțite de 25-40 de ori pe an.

Situația este și mai drastică în India, în Africa sau estul Chinei. Studiul a descoperit faptul că aceste condiții wet bulb ar fi în aceste regiuni de 100-250 de ori mai frecvente ca-n prezent. Testele de laborator au arătat faptul că la 32.2 grade Celsius wet bulb, oamenii încep a avea probleme dacă vor să-și desfășoare activități afară, în aer liber. Lucrarea, publicată în  Environmental Research Letters, scoate la iveală faptul că aceste condiții s-ar putea produce de 3-5 ori pe an la tropice. La finalul secolului, condițiile wet bulb ar putea ajunge la 35 de grade Celsius, echivalent a +76,6 grade Celsius în condiții de climă uscată, temperaturi la care nu se poate supraviețui fără răcire artificială.

Autorii studiului, toți cercetători de la Universitatea Columbia, trag așadar un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea umidității, schimbare ce are impact direct în economie, agricultură și armată. „Condițiile despre care discutăm nu se prea produc acum” spune Ethan Coffel de la Universitatea Columbia, Lamont-Doherty Earth Observatory.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.