Tehnica ce ar putea da mai multă valoare carbonului capturat din atmosferă

atmosferă

Captarea carbonului ar putea ajuta țările care se bazează pe termocentrale cu cărbune pentru producția de energie electrică, însă din păcate, acest procedeu, această tehnologie este încă foarte scumpă. Acesta este motivul principal pentru care astăzi, nu multe sunt țările care fac captură de carbon din atmosferă. Cercetătorii de la Idaho National Laboratory, departamentul energetic, au dezvoltat procese eficiente de transformare a dioxidului de carbon  în syngaz, o mixtură de hidrogen și carbon ce poate fi folosit la producerea de combustibili și chimicale. Echipa de cercetare a publicat acest studiu în revista Green Chemistry a Royal Society of Chemistry.

Abordările tradiționale pentru refolosirea CO2 includ un pas de reducere ce implică temperaturi ridicate și presiune. La presiuni scăzute, dioxidul de carbon nu stă dizolvat în apă suficient timp cât să fie util. Procesul dezvoltat la INL se adresează acestei provocări prin folosirea unor metale lichide ce fac dioxidul de carbon mai solubil și care permit capturarea carbonului. Pe scurt, această metodă aduce rate de conversie relevante pentru industrie spre deosebire de alte sisteme.

„Pentru prima dată s-a demonstrat că acest gaz de sinteză poate fi produs din capturarea dioxidului de carbon, eliminând necesitatea separării” spun cercetătorii în lucrarea publicată în Green Chemistry. Această nouă metodă folosește solvenți polarizați, metale lichide ce-și pot schimba polaritatea când sunt expuși altor chimicale. Proprietatea face posibilă controlul moleculelor ce trebuie dizolvate în solvent. Într-o celulă electromagnetică, oxidarea apei are loc în partea anodului, eliberând oxigen și ioni de hidrogen care migrează apoi printr-o membrană în partea catodului. Acolo, ionii de hidrogen reacționează cu bicarbonatul  permițând eliberarea dioxidului de carbon  pentru formarea gazului de sinteză. După eliberare, solvenții schimbă din nou polaritatea în forma insolubilă și permit astfel recuperarea și reutilizarea carbonului capturat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.