Cum se protejează copacii tropicali de secetă

secetă

Copacii tropicali din pădurea Amazon sunt mult mai rezistenți la secetă față de ce se știa până acum, potrivit unui nou studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea California, Riverside.

Oricum, este o veste bună din moment ce Amazonul stochează undeva la 20% din totalul emisiilor de carbon de pe Terra, ajutând la reducerea încălzirii globale.

Într-un studiu publicat luni în revista New Phytologist, o echipă de cercetare condusă de Louis Santiago, profesor de botanică, au descoperit faptul că niște copaci tropicali din Guyana Franceză, respectiv Paracou, au dezvoltat o modalitate neobișnuită pentru a se proteja de secetă.

Aceștia profită de niște celule din lemn pentru a conserva și redistribui apa în condiții de secetă. Lemnul, reprezintă nu țesut care nu este viu din componența plantei care transportă apa și nutrienții de la sol către crengi și frunze.

Santiago spune că studierea secetei în unul dintre cele mai umede zone ale planetei ar putea să pară ceva lipsit de logică, dar secetele recente amenință deja pădurea tropicală amazoniană.

Dacă acești copaci mor din pricina secetei, carbonul pe care aceștia îl stochează va fi eliberat în atmosferă iar nivelul încălzirii globale va crește destul de mult.

„Pădurile tropicale acționează precum un tampon care reduce nivelul gazelor cu efect de seră. Oricum, dacă aceste plante mor și se descompun, ei pot deveni o sursă de carbon atmosferic. Din pricina dimensiunii, dacă Amazonul este afectat, va fi afectată întreaga lume” spune Santiago.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.