Radiațiile solare mineralizează carbonul din oceane

oceane

oceane Carbonul organic dizolvat în apă joacă un rol important în ciclul carbonului în natură. Înțelegând acest ciclu, înțelegem nu doar schimbările climatice, dar și modul în care comunitățile acvatice sunt structurate. Lectorul Anssi Vähätalo, alături de grupul său de cercetători ai Department of Biological and Environmental Science de la Universitatea Jyväskylä au descoperit faptul că radiațiile solare mineralizează mai mult carbon organic dizolvat în oceane decât în apele terestre.

Râurile descarcă anual 248 teragrame de carbon terestru organic dizolvat în oceane. Un articol publicat în Global Biogeochemical Cycles pe data de 20 februarie 2018 estimează că radiațiile solare mineralizează 45 de teragrame de carbon terestru organic în interiorul oceanelor. Această cantitate este mai mare decât corespondentul din lacuri și rezervoare. Există o explicație în acest sens, oferită bineînțeles de la autorul studiului, Anssi Vähätalo, liderul grupului de cercetători.

„Exportul carbonului organic dizolvat din apele terestre către oceane este mai rapid decât procesul de mineralizare din apele terestre. În momentul în care carbonul dizolvat ajunge în oceane, este împrăștiat și mineralizat pe o suprafață de 34 de milioane de kilometri pătrați, de trei ori suprafața Europei.” Spune Anssi Vähätalo. Pentru acest studiu au fost colectate ape din cele mai mari 10 râuri din lume, inclusiv din Amazon, Mississippi, Congo și Yangtze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.