Cea mai celebră cereală din lume va avea de suferit pe viitor din pricina temperaturilor globale tot mai mari, potrivit unui studiu adus la iveală de către cercetătorii Stanford Earth. Astfel, bogăția recoltei la hectar va varia din ce în ce mai mult în următorii ani, cauzând creșteri de preț și crize de aprovizionare. Porumbul este folosit la scară mondială în multe industrii, în special în cea alimentară.
Există chiar și combustibil pentru automobile din porumb și, să nu uităm că pe recolta de porumb se bazează atât cei bogați cât și cei săraci. În cadrul acestui studiu, s-a luat în calcul randamentul, care la finalul acestui secol va fi destul de scăzut din pricina temperaturilor globale mult mai mari.
Tot acest studiu a mai scos la iveală și faptul că producția la hectar va varia destul de mult în regiunile în care astăzi nu sunt probleme, rezultând creșteri de preț și crize globale. Studiul a fost publicat pe data de 11 iunie în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
„Studiile din trecut s-au axat doar pe climat și pe plante, dar noi ne-am uitat la climat, alimentație și piețe internaționale” spune co-autoare a studiului Michelle Tigchelaar. 4 țări SUA, Brazilia, Argentina și Ucraina sunt răspunzătoare pentru 87% din totalul exporturilor la nivel global. China produce doar pentru consumul intern porumb.
Rezultatele studiului arată faptul că acea încălzire globală de +2 grade Celsius va duce la creșterea cantității de gaze cu efect de seră și astfel, producția de porumb la hectar va deveni mult mai scăzută.