Unul din cinci copii mor în Africa sub-Sahariană din cauza calității proaste a aerului

Africa sub-Sahariană

În 2015, expunerea la particule de aer poluate în zona sub-Sahariană din Africa a dus la 400.000 de decese în rândul copiilor, morți care puteau fi prevenite conform unui studiu venit din partea cercetătorilor de la Universitatea Stanford. Lucrarea a fost publicată în revista Nature și scoate la iveală faptul că mici îmbunătățiri  a calității aerului din acea regiune ar putea reduce foarte mult decesele în rândul copiilor.

„Multe țări bogate au impus reguli prin care au curățat aerul. Am descoperit faptul că dacă țările din Africa ar reuși să reducă nivelul de poluare într-un fel similar țărilor civilizate, rezultatele asupra vieții oamenilor ar fi magnifice, chiar mai vizibile decât vaccinările, aducerea de alimente sau de apă potabilă” spune Marshall Burke, co-autor al studiului și profesor în cadrul departamentului School of Earth, Energy & Environmental Sciences de la Universitatea Stanford.

Sam Heft-Neal este autorul principal al studiului, acesta a folosit pentru analiză datele pe ultimii 15 ani deținute de sateliți, legate de calitatea aerului sud-Saharian. Particulele de aer poluat pot cauza probleme de sănătate destul de mari și chiar decese.

„Știm că dacă respirăm aer murdar, sănătatea noastră va fi afectată însă în țările sub dezvoltate problema este și mai gravă pentru că acolo sunt necazuri și cu infecțiile, cu bolile sau cu alimentația” spune Heft-Neal.

Una dintre cele mai importante descoperiri ale studiului se leagă de faptul că niște îmbunătățiri minore ale calității aerului va putea să aducă beneficii majore pentru sănătatea oamenilor din regiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.