De 3 ori mai multe specii de copaci în Pădurea Amazoniană față de cât se estimase inițial

Pădurea Amazoniană

Pădurea Amazoniană este uriașă, supranumită și „plămânul planetei”. Peste jumătate din această pădure este inundată anual timp de peste 6 luni, fiind de-o bogăție a speciilor de copaci ieșită din comun. Potrivit unui nou studiu, în zona inundabilă a pădurii amazoniene există 3615 specii de copaci, de trei ori mai multe față de cât se estimase inițial. Studiul a fost finanțat de FAPESP și dus la bun sfârșit sub programul Research Program on Biodiversity Characterization, Conservation, Restoration and Sustainable Use (BIOTA-FAPESP). Rezultatele au fost publicate în jurnalul PLOS ONE și cuprinde cea mai completă listă cu speciile de copaci din zona inundabilă a Pădurii Amazonieie. Autorii au folosit datele a trei inventare și colecții botanice din 9 țări diferite, cele care se bucură de Bazinul Amazon.

„Lista cu numele tuturor speciilor este contribuția principală adusă acestui studiu, contribuție care va înlesni accesul la informație pe viitor. Pe viitor, aceste date vor servi drept bază pentru studii viitoare care să umple golurile din știința botanică a regiunii inundabile din zona Amazon. Dacă mai găsim inventare, s-ar putea ca numărul speciilor să se tripleze din nou” spune Bruno Garcia Luize, autor al studiului, cercetător doctoral la São Paulo State University’s Bioscience Institute (IB-UNESP) din Rio Claro, Brazilia. „Studiile anterioare  nu au fost atât de complexe. Noi am inclus și date din pădurile inundabile, din savanele cu nisipuri albe, mangrove și multe altele. În plus, în zona râului Solimões-Amazon există de asemenea multe specii pe care alte studii le-au trecut cu vederea” continuă Luize.

Pentru cercetători, acest număr impresionant de specii de copaci arată cât de importantă este zona inundabilă pentru biodiversitatea Amazon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.