De ce aerul poluat poate să îți afecteze și rinichii

aerul poluat

Până acum eram ferm convinși de faptul că aerul poluat reprezintă un risc major pentru plămânii noștri, însă conform ultimelor studii, și rinichii sunt foarte afectați.

Pot apărea situații în care aceștia nu mai pot filtra sângele așa cum trebuie. Aceste date vin de la Universitatea din Michigan, SUA, și au fost prezentate în publicația PLOS One.

„Asemenea fumatului, aerul poluat din atmosferă poate să afecteze în mod direct rinichii. Aceștia primesc zilnic o cantitate foarte mare de sânge și dacă ceva afectează sistemul circulator, rinichii sunt primii care simt această anomalie.” spune Jennifer Bragg-Gresham de la Universitatea Michigan.

Oamenii cu diabet, obezitate, tensiune sau alte boli de inimă prezintă risc ridicat pentru a dezvolta CKD. Acest fenomen se poate întâmpla cel mai des în zonele urbane foarte populate.

Aerul poluat conține o materie fină numită PM2.5, care este de fapt un cocktail de particule microscopice. Pentru că aceste particule nu au masă , pot rămâne suspendate în aer mult timp, ajungând în final în corpurile noastre, fiind respirate de noi.

Există o legătură directă între boala de rinichi CKD și particula PM2.5. Potrivit co-autorului al acestui studiu,  Rajiv Saran tot de la Universitatea Michigan, „Dacă analizăm zonele foarte poluate șl zonele cu poluare moderată spre deloc, o să vedem că există o diferență foarte mare între persoanele care suferă de boli cronice de rinichi (CKD)”.

Potrivit datelor puse la dispoziție în acest studiu, peste 27 de milioane de americani suferă de boli cronice de rinichi și vestea cea mai proastă este că nu putem scăpa de această particulă PM2.5. Nu ne putem feri de ea. Pentru organism, poluarea aerului mai face probleme și prin faptul că aduce în prim plan o serie de metale grele, otrăvitoare, precum mercurul, plumbul, cadmium, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.