Marea Barieră de Corali este pe moarte

Marea Barieră de Corali

Într-un colț prăfuit din Townsville, Australia, un cercetător septuagenar are o misiune urgentă: să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă planeta. John “Charlie” Veron, cunoscut și sub porecla „Nașul Coralilor” este un renumit expert în corali care a descoperit peste un sfert din speciile actuale de corali din lume. Omul a petrecut 45 de ani din viață făcând scufundări către Marea Barieră de Corali. Dar după ce o viață întreagă în care a încercat să pună cap la cap informații despre ecosistemele din oceane, cercetătorul în vârstă de 73 de ani a devenit acum un profet în ceea ce priveliște extincția lor.

Este începutul unei catastrofe planetare. Din păcate am fost prea lent în a aduce acest aspect în vizorul publicului” spune John.

În 2016 și 2017, valurile de căldură cauzate de schimbările climatice au dus la moartea coralilor din Marea Barieră de Corali, alături de alți corali aflați în alte zone din lume.

„Undeva între un sfert și o treime dintre speciile marine sunt afectate de corali. Așa că dacă elimini coralii din ecuație, o treime dintre speciile marine vor dispărea de asemenea. Acesta este un dezastru ecologic, este un colaps ecologic” continuă John.

Fiind considerată una dintre minunile naturale ale lumii, Marea Barieră de Corali are o lungime de 2300 kilometri (cât Italia) și este singurul organism viu care poate fi văzut din cosmos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.