Uraganul Harvey a aruncat peste 1.5 metri de apă peste sudul Texasului în luna august, 2017, doborând toate recordurile din istoria SUA în ceea ce privește cantitatea de apă transportată de furtuni. Într-un nou studiu NASA, cercetătorii au folosit datele GPS pentru a răspunde la întrebarea „Unde s-a dus toată apa transportată de Uraganul Harvey?”. Astfel, cercetătorii au putut afla nu doar unde s-a oprit uraganul pe uscat, dar și cât timp a fost necesar pentru a se disipa.
„Am determinat că în primele zile după ce uraganul a ajuns pe uscat, 30% din apa adusă de Uraganul Harvey a rămas pe uscat, în cea mai mare parte sub formă de apă stătătoare, apă carte stă pe o suprafață. Aproximativ 60% a fost pierdută sau scursă în ocean și Golful Galveston, iar ultimele 10 procente s-au pierdut din pricina evaporării”, spune autorul studiului, Chirs Milliner de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, din Pasadena, California. Cele 30 de procente care au rămas la suprafață sub formă de apă stătătoare s-a disipat gradual pe durata a 5 săptămâni.
Datorită sistemului GPS format din sateliți și stații amplasate la sol, cercetătorii au măsurat nivelul de elevație a solului cu o precizie de câțiva milimetri. Este un sistem asemănător GPS-ului de pe telefoane, doar că mult mai precis. Echipa de cercetători a înregistrat zilnic nivelul de elevație la 220 de astfel de stații din vestul Texasului până în Louisiana, reușind să noteze schimbările în ceea ce privește cantitatea de apă adusă și lăsată pe sol de uragan. Echipa de cercetători a determinat faptul că după ce Uraganul Harvey a ajuns la țărm, nivelul din jurul Houston a crescut cu 20 milimetri.