Harta cu aerosoli care va îmbunătăți prognoza schimbărilor climatice

Harta cu aerosoli

În vreme ce incendiile de vegetație și furtunile de praf crează atât probleme climatice cât și probleme în ceea ce privește sănătatea oamenilor NOAA a anunțat că va finanța un proiect al Universității din Colorado care promite să îmbunătățească monitorizarea calității aerului dar și predicțiile meteo.

În acest moment, observațiile globale ai aerosolilor – particule mici din aer care cauzează probleme de sănătate – sunt neclare, ducând la modele climatice incerte. Acest nou proiect ajută la producerea unei hărți globale pentru aerosoli, îmbunătățind și capacitate de anticipare a fenomenelor meteorologice.

„Aerosolii sunt de asemenea o problemă majoră pentru echilibrul radiațiilor de pe Terra dar și pentru nori, având un impact major asupra vremii și climatului” spune Mariusz Pagowski, cercetător CIRES care studiază aerosolii la Global System Division, departament ce aparține de NOAA.

Marile incendii de vegetație din vestul SUA, furtunile de praf abătute asupra Europei și Asieiși smogul din India și China au crescut nivelul de poluare pentru oameni, a crescut în special nivelul aerosolilor PM2.5, cea mai nocivă particulă pentru noi oamenii, particulă atmosferică ce are un diametru de doar doi microni. Potrivit EPA din SUA, PM2.5 rămâne în plămâni și poate cauza moartea uneori.

Noul proiect primește 495.000 de dolari de la NOAA prin programul MAPP. Pagowski alături de echipa sa se vor folosi de acești bani pentru a pune la punct o hartă globală cu fieriți aerosoli din atmosferă. Pentru a reuși, cercetătorii vor dezvolta noi metode pentru combinarea observațiilor cu modele, un proces cunoscut și sub denumirea de asimilare de date. Scopul lor este acela de a rezolva deficiențele din abordările actuale și pentru a îmbunătăți sistemul de predicție pentru aerosoli al NOAA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.