Fizicienii UNB ajută Guvernul Canadian să îmbunătățească comunicațiile în zona arctică

UNB

Fizicienii de la Universitatea New Brunswick au dezvoltat o nouă tehnologie pe partea de unde radio, tehnologie care va ajuta Canada să monitorizeze activitatea în zona arctică și să îmbunătățească comunicarea în această regiune.

Empirical Canadian High Arctic Ionospheric Model (E-CHAIM) este un tip de radio de ultimă generație, primul dintr-o serie aduse la viață prin programul All Domain Situational Awareness, în valoare totală de 1.2 milioane de dolari.

Doctorul P. T. Jayachandran, fizician la UNB și profesor investigator la  Canadian High-Arctic Ionospheric Network conduce acest proiect.

„Din pricina vremii mai blânde din zona arctică, ne permitem să facem acum experimente în regiune. De asemenea, zona arctică începe să capete și caracter comercial, industrial. Din păcate, perturbațiile din ionosferă pot aduce în prim plan probleme pentru traficul aerian pentru sistemele radar” spune Dr. Jayachandran.

Ionosfera, un strat ionizat din atmosfera superioară a Pământului facilitează comunicațiile pe frecvențe înalte. Problema este că în ionosferă vremea se schimbă foarte des de la o zi la alta iar rezultatul este dereglarea GPS-urilor, ale aparatelor radar, etc.

Din fericire, E-CHAIM, acest nou tip de radio oferă comunicații mult mai stabile în zona arctică. Pe viitor, GPS-urile și radarele vor primi la rândul lor această tehnologie astfel încât problemele să dispară complet. Cei de la UNB Radio Physics Lab trebuie să mai dezvolte un sistem sofisticat de asimilare a datelor capabil să capteze impactul vremii din cosmos asupra ionosferei în baza tehnicilor similare celor meteorologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.