Olav Krigolson ajută NASA să observe efectele stresului asupra creierului uman în timpul unei misiuni de lungă durată pe Marte

Olav Krigolson

Cercetătorul Olav Krigolson de la UVic ajută NASA să observe stresul psihic corespunzător unei misiuni de lungă durată pe Planeta Roșie.

Se întâmplă pe vulcanul Mauna Loa din Hawaii, unde a „răsărit” un dom alb care va fi folosit probabil și în cadrul misiunilor pe Marte.

Habitatul se numește HI-SEAS (Hawai‘i Space Exploration Analog and Simulation) și are la bază o mină de piatră abandonată, înconjurată de râuri recente de lavă.

Puține plante și animale trăiesc aici. Peisajul dezolant seamănă destul de mult cu cel de pe Marte. Proiectul HI-SEAS finanțat de către NASA și implementat de Universitatea din Hawai în Manoa, studiază comportamentul uman și performanțele fizice de-a lungul timpului, date esențiale atunci când vine vorba despre programe spațiale de lungă durată.

Un cercetător de la Universitatea din Victoria are un rol cheie în acest proiect. Olav Krigolson va studia cum ar putea fi afectate funcțiile creierului  de stres în timpul călătoriei în cosmos către misiunile NASA.

„E un peisaj destul de straniu. Parcă sunt pe Marte în mijlocul unui câmp roșu de lavă dar în depărtare poți să vezi Hawaii” spune cercetătorul oarecum amuzat de situație.

O misiune pe Marte ar dura cel puțin 3 ani. Astronauții candidați vor face pregătire aici minim un an. E un spațiu mic și se vor confrunta cu tot felul de probleme.

Faptul că vor fi izolați timp de un an îi va face să-și schimbe comportamentul. Creierul lor va fi studiat pentru a vedea dacă se pot prezice lucrurile care vor începe să se schimbe la ei.

Echipajul din HI-SEAS va comunica prin e-mail cu cei din exterior, simulând o întârziere de 20 de minute, nu vor avea nici Skype nici telefoane mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.