Bitcoin – evoluție sau involuție?

Bitcoin

BitcoinÎn anul 2009, apărea în mediul online prima monedă virtuală, Bitcoin. De atunci, această criptomonedă a avut un trend ascendent, a crescut de la zi la zi, de la lună la lună până când într-un moment a ajuns să valoreze o mică avere, aproape 20.000 de dolari. Această monedă virtuală de origine japoneză se vinde astăzi cu 4600 de dolari așa că multă lume ar putea fi tentată să creadă că ea are parte de o involuție.

Îmi aduc aminte de vremurile când eram plătit în Bitcoin pentru a scrie articole, în urmă cu mulți ani. Pe-atunci, 1 BTC era cam 11 dolari. Din punctul meu de vedere, deja avusese parte de evoluție pentru că dacă urmărim piața crypto din ziua de azi, e destul de dificil pentru o criptomonedă să ajungă să valoreze 11 dolari. Unele dintre ele nu ajung la aceste valori niciodată, ori dacă ajung, o fac după ani.

Ei bine, deși Bitcoin a avut un vârf de aproape 20.000 de dolari, el astăzi se vinde cu o valoare de +400 ori mai mare față de valoarea de acum mulți ani. Clar este o evoluție. La involuție se gândesc doar cei care au apucat să cumpere Bitcoin probabil atunci când vârful trecuse de 15.000 de dolari și nu au mai apucat să vândă, sperând probabil că o astfel de criptomonedă le va aduce sute de mii de dolari.

Din păcate nimeni nu poate să știe exact care va fi valoarea exactă acestei criptomonede peste ani și ani, dar cert este că trendul general este acela de stabilizare. 20.000 de dolari pentru o criptomonedă a fost o excepție, nu are cum să fie acela prețul de referință, cu toate că multă lume care a investit în această criptomonedă, cam asta dorește. Mulți ar spune că nici 4600 dolari nu ar fi un preț normal pentru BTC.

Această evoluție Bitcoin poate fi însă urmărită și speculată. Dacă vom urmări graficele vom vedea că atunci când criptomoneda crește, există un interval temporar care poate fi exploatat. Vârfurile de creștere nu se schimbă de la o oră la alta foarte mult așa că rămâne suficient loc de speculă.

Există și investiția pe termen lung, există oameni care speră ca moneda să aibă un vârf de creștere care să ducă moneda la un preț dublu față de cât este acum, sau chiar triplu. Din moment ce 1 BTC s-a vândut în trecut și cu 20.000 de dolari, este clar că se poate întâmpla din nou acest lucru.

Din punctul meu de vedere, Bitcoin și acum are parte de evoluție dacă analizăm anul lansării, 2009. Instabilitatea pieței cripto își spune însă cuvântul și favorizează mai mult investițiile speculative decât investițiile pe termen lung. Rămâne la aprecierea voastră dacă merită sau nu să investiți în Bitcoin, dacă merită speculată evoluția sau involuția celei mai vechi monede virtuale din lume.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.