Cum se mișcă deșeurile din plastic în natură

plastic

Un cercetător de la Universitatea Washington a reușit pentru prima dată să ia urma plasticului în natură, sau mai bine zis micro plasticului.

Lucrarea a fost publicată în  Advances in Water Resources și ar putea ajuta pe viitor comunitățile locale să reducă poluarea cu plastic, o problemă tot mai mare pe zi ce trece.

Milioane de tone de plastic microscopic au ajuns în oceane și afectează viața marină. Cercetătorii au studiat și măsurat acest micro plastic în multe medii, dar Nick Engdahl, profesor la catedra Department of Civil and Environmental Engineering, este primul care a tratat problema mișcării fibrelor sintetice în natură.

„Am vrut să știu dacă aceste micro fibre se mișcă sau sunt statice și se acumulează într-un singur loc. De fiecare dată când te miști sau te freci cu hainele de ceva, hainele tale lasă micro fibre în urmă” spune Nick. Majoritatea acestor micro fibre sunt eliberate în timpul spălării hainelor și sfârșesc în centrele de epurare a apei. Ei bine, sistemele de filtrare din aceste încăperi nu reușesc să rețină particulele foarte mici, particule care ajung apoi în canalizare și evident, în sol.

Dimensiunea fibrelor și viteza apei în care acestea plutesc determină dacă ele rămân în sol sau continuă să se miște în mediul înconjurător. Nick a mai aflat faptul că mișcarea micro fibrelor foarte mici este destul de complexă, mult mai rapidă decât dizolvarea substanțelor în apă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.