Gazele cu efect de seră sunt în continuare în creștere. Cu toate acestea, inovațiile industriale și progresul sectorului GREEN sunt acolo unde trebuie pentru a face față creșterii.
Acestea sunt rezultatele la care s-a ajuns în cadrul 2018 Emissions Gap Report. Diferența de emisii, așa cum este definită estimarea cantității de gaze cu efect de seră emanate în atmosferă până la finalul lui 2030 și ținta de 1,5/2 grade Celsius este de asemenea clar tratată în acest document.
Este defapt ultima măsurătoare a nivelului CO 2 instituită în urma acordului climatic COP 21 de la Paris. Astfel, nivelul emisiilor globale este 53.5 GtCO2e, iar estimările arată că va urma o perioadă de scădere.
Autorii documentului atestă faptul că doar 57 de țări (60% din emisiile globale) sunt pe drumul cel bun pentru indicatorul 2030. Cu toate acestea, raportul mai aduce în prim plan și faptul că acțiunile actuale pentru reducerea emisiilor CO2 sunt insuficiente pentru ținta de 2 grade Celsius specifică erei pre industriale.
Conform noilor măsurători, pentru a se putea atinge această țintă, națiunile lumii vor trebui să-și tripleze eforturile, iar pentru a atinge ținta de 1.5 grade Celsius vor trebui să muncească de 5 ori mai mult pentru reducerea noxelor.
„Dacă raportul IPCC a fost o oarecare alarmă de incendiu la nivel global, acest raport este investigarea incendiului. Totul e destul de clar: dacă vrem să facem față planului și să ajungem la rezultatul dorit, națiunile lumii trebuie să aplice măsurile de reducere a CO2 mai rapid, urgent chiar.
Dacă întârziem, o să fim în situația unui pompier care are de stins un incendiu dar nu are extinctorul la îndemână” spune Joyce Msuya, Environment Deputy Executive Director al ONU.