Met Office 2019 pentru cercetătorii climatici are de gând să vină la pachet cu cele mai mari creșteri CO2 din atmosferă din ultimii 62 de ani. Prognoza Met Office Co2 se bazează pe o combinație de factori, inclusiv creșterea emisiilor atmosferice și reducerea absorbției de CO2 din partea ecosistemelor naturale, absorbție redusă din pricina instabilității climatului tropical.
Profesorul Richard Betts de la Met Office Hadley Centre și de la University of Exeter afirmă: „Din 1958, monitorizarea din cadrul observatorului Mauna Loa din Hawai a înregistrat o creștere cu 30% a concentrației de CO2 din atmosferă. Această creștere este cauzată de folosirea combustibililor fosili, defrișări și producerea de ciment. Creșterea ar fi fost mult mai mare dacă planeta nu ar fi putut să mai abosatbă din CO2 prin vegetație. Anul acesta ne așteptăm ca această vegetație care absoarbe carbonul să fie destul de slăbită, așa că impactul emisiilor cauzate de oameni va fi mai mare față de anul trecut”.
Temperaturile mai mari din Oceanul Pacific afectează capacitatea de absorbție a carbonului de către ecosistemele de pe uscat. De-a lungul timpului, cu un Pacific mai cald, multe alte regiuni terestre vor deveni la rândul lor mai calde și mai uscate, iar acest tip de climat limitează capacitatea plantelor de a crește și de a absorbi CO2. Invers se întâmplă când Oceanul Pacific este rece, ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an.
Prognoza actualizată a celor de la Met Office sugerează că media CO2-ului din atmosferă va suferi o creștere de 2.75+/-0.52 particule /milion față de prognoza inițială, ceea ce înseamnă o creștere față de 2018. Este vorba despre un nou record anual, cu toate că cifra este mai mică față de cea din 2015-2016, și 1997-1998 – ani în care uraganul El Nino a făcut ravagii în Pacific datorită încălzirii apelor. Concentrația medie de Co2 din atmosferă se preconizează a fi de 411.3+/- 0.6 ppm în 2019