Tornadele devin mai puternice din cauza schimbărilor climatice

Tornadele

TornadeleCând americanii aud cuvântul „tornadă”, cu siguranță își imaginează vârtejuri în nordul Texas-ului, Oklahoma, Nebraska și Kansas. În realitate, cea mai periculoasă tornadă din ultimii 6 ani nu a lovit câmpurile întinse, ci s-a așezat în Alabama și Georgia. Vânturile au atins viteze de până la 270 de kilometri pe oră și au murit 23 de persoane. Zeci de persoane sunt încă dispărute.

În ciuda ravagiilor pe care le fac, tornadele au dimensiuni destul de mici. Sau cel puțin sunt mici comparabil cu alte evenimente meteo. În timp ce seceta și uraganul se întind pe sute de kilometri, o tornadă de tip EF-4 se întinde doar pe maxim 1 kilometru. Tornadele se formează foarte rapid și nu durează cine știe ce, așa că nu pot fi prezise cu uneltele noastre moderne. Momentan, o tornadă poate fi anunțată cu maxim 13 minute înainte să-și facă de cap, ceea ce e mult prea puțin.

Cercetătorii se așteaptă ca în urma schimbărilor climatice, aerul din SUA să devină mult mai umed. Acest lucru înseamnă că vor avea loc mult mai multe furtuni cu descărcări electrice și tornade. Vitezele vânturilor nu se vor schimba foarte mult, însă forța acestora va fi mult mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.