Terapia cu oxigen hiperbar – soluția pentru o viață mult mai sănătoasă

Încă  din cele mai vechi timpuri, noi, oamenii am încercat să ne ducem viața stând departe de boli. Din păcate, pe măsură ce tehnologia și industria au avansat, au avansat și bolile , a crescut foarte mult și nivelul de stres pe care organismul nostru este nevoit să-l „încaseze” zi de zi.

În ciuda faptului că ne-am dorit să ne transformăm în adevărați Dumnezei, în ciuda faptului că medicina la nivel mondial a avansat fantastic în ultimii 100 de ani, încă nu am reușit să găsim rețeta pentru a sta departe de boli care astăzi macină societatea. Boli precum atacul vascular cerebral, tumori cerebrale sau chiar depresia.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le poate ține în frâu terapia cu oxigen hiperbar?

Din fericire, am avansat suficient de mult ca astăzi, să avem de exemplu tratamente cu oxigen hiperbar, o metodă destul de interesantă care poate ține în frâu afecțiuni neurologice din cele mai diverse precum: endem cerebral acut, insuficiență cerebrovasculară acută/cronică sau accident vascular cerebral (embolic sau trombotic), boala Alzheimer, leziuni cerebrale anoxice, paralizia Bell, tumori cerebrale, paralizia cerebrală, senilitatea, demența, depresia, boala Parkinson, tulburări convulsive, tulburări neurocognitive cronice și așa mai departe.

Această oxigenare hiperbară este de fapt printre noi de ani buni, respectiv din anii 1930 când era folosită pentru boala de decompresie. Ea a început să fie folosită în neurologie abia 30 de ani mai târziu, în 1960, când s-a demonstrat faptul că are un rol protector în ischemia cerebrală. Dar ce face mai exact această oxigenare hiperbară? Care este principiul ei de bază? Ei bine, terapia cu oxigen hiperbar presupune inhalarea oxigenului pur la presiuni mai mari decât presiunea atmosferică pentru a mări cantitatea dizolvată în sânge și în fluidele corpului.

Care sunt efectele în cifre ale terapiei cu oxigen hiperbar?

Prin această inhalare de oxigen pur la presiuni mari se crește cantitatea de oxigen din țesuturi, motiv pentru care a devenit o terapie excelentă pentru pacienții care au suferit leziuni cerebrale. Cantitatea de oxigen dizolvată în sânge este de numai 0,3 ml / dl. La 1,5 ATA, această cantitate crește de 10 ori până la 3,2 ml / dl prin intermediul terapiei cu oxigen hiperbar. Haideți să vedem ce presupune mai exact tratamentul cu oxigen hiperbar. În mod normal, pentru cele mai bune rezultate, se recomandă 40 de ședințe, pe o perioadă de 2 luni. Perioada minimă de tratament cu oxigen hiperbar este de 20 de ședințe consecutive a 60-90 de minute la 1.5-2 ATA cu oxigen 100%, o dată pe zi, de 5 ori pe săptămână, timp de o lună.

Au existat de-a lungul timpului o sumedenie de studii pe tema tratamentului cu oxigen hiperbar și toate au ajuns la concluzii favorabile, pacienții care au beneficiat de acest tratament au simțit o îmbunătățire asupra funcției cognitive cât și a calității vieții în general.

Terapia cu oxigen hiperbar – soluția pentru tratarea endemului cerebral

HBOT poate să fie punctul de start pentru ceea ce numim repararea vasculară și îmbunătățirea fluxului vascular cerebral. Această metodă de tratament ajută la regenerarea materiei albe axonale și promovează integritatea barierei hemato-encefalice. De asemenea tratamentul cu oxigen hiperbar reduce reacțiile inflamatorii precum edemul cerebral. Ar mai fi de precizat faptul că la nivel cerebral, HBOT reușește să revigoreze și să îmbunătățească metabolismul celular, reduce apoptoza, atenueaza stresul oxidativ si creste nivelurile de neurotrofine si oxid nitric prin imbunatatira funcției mitocondriale atât la nivelul neuronilor, cât și la nivelul celulelor gliale. conform studiilor, tratamentul cu oxigen hiperbar reușește să promoveze neurogeneza tulpinii neuronale endogene ale celulelor stem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.