Tehnologia avanseaza si odata cu ea apar noi sisteme de climatizare care mai de care mai sofisticate, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie si in general mai pretenoase cu mediul.
Tendinta este de scadere a consumului, de aceea si identificam astazi aparate electrice si electronice cu un consum energetic mult mai mic decat acum cativa ani. De la dominatia aparatelor destinate climatizarii cu consum in zona claselor B, C de energie, astazi s-a trecut la aparate mult mai eficiente, cu consum aproape exclusiv din clasa A, cu variatii de A+, A++, A+++.
Nu doar consumul de energie electrica s-a imbunatati, ci si alte aspecte legate de aparatele de climatizare. Spre exemplu, consumul de gaze al centralelor termice de apartament s-a diminuat semnificativ, odata cu aparitia si raspandirea centralelor in condensare.
Datorita aparitiei in viata noastra a unor sisteme economice imbunatatite tehnologic, cu un consum mai mic de energie, tendinta generala este de scadere a consumului de energie la nivelul populatiei, insa, odata cu imbunatatirea nivelului de trai, apar si o serie de noi aparate, consumatoare la randul lor de energie, ce echilibreaza economiile facute prin imbunatarile tehnologice aduse aparatelor aflate in uz.
Sa va dau un exemplu la indemana. In urma cu 10 ani, cand am achizitionat un aparat de aer conditionat mobil, cel mai eficient ce putea fi achizitionat avea o eficienta energetica C, si la racire si la incalzire. Nici aparatul de aer conditionat de perete pe care il aveam atunci nu era cu mult mai eficient. Din cate imi amintesc era din clasa energetica B. Asadar, evolutia in timp este in sensul diminuarii consumului de energie. Insa, azi, chiar daca avem un aparat de aer conditionat din clasa A si o centrala termica in condensare, am mai achizitionat inca trei aparate consumatoare de energie, aparate care acum 10 ani nici nu existau, iar azi ne par indispensabile.
In privinta consumului de energie lucrurile au avut o evolutie pozitiva, dupa parerea noastra.
Nu acelasi lucru se poate spune despre zgomotul produs de aparate. Din pacate, in privinta nivelului de zgomot nu s-au schimbat multe. S-a schimbat ceva, dar nu atat de categoric ca in privinta consumului de energie.
Un aparat de aer conditionat portabil are si astazi un nivel ridicat al zgomotului, chiar daca e mai mic decat acum 10 ani, totusi reducerea nu este deloc multumitoare pentru consumatori.
In acest sector al climatizarii sunt brand-uri care si-au facut un scop din reducerea consumului de energie, de apa etc. Scopul este de a crea aparate cat mai prietenoase cu mediul, cat mai putin poluante.
Studiile efectuate de specialisti au relevat ca pe unele tipuri de aparate, reducerile consumului sunt uriase. Spre exemplu in cazul frigiderelor vechi, reducerile de consum sunt covarsitoare, ajungandu-se chiar si la reduceri de 80%. Un frigider din clasa C consuma in jur de 380 kWh/an, iar unul din clasa A+++ consuma in jur de 130 kWh/an. Nu mai vorbim de aparate frigorifice vechi, cele cu freon, al caror consum depasea 550 kWh/an.
Si iluminatul a generat niste evolutii spectaculoase in privinta consumului de energie. Trecerea de la lampile incandescente la leduri inseamna o reducere substantiala la factura de energie electrica. Reducerea consumului depaseste 50% (in unele cazuri este mult mai mare). Nu mai vorbim de durata vietii ledurilor care este mult mai lunga decat cea a becurilor incandescente. Utilizarea becurilor fluorescente inseamna o economie de pana la cinci ori mai mare si o durata de viata considerabil mai ridicata, uneori fiind chiar si de zece ori mai mare.