Cele mai cultivate grâne din lume sunt orzul, porumbul, grâul, trestia de zahăr, rapița, soia și orezul. Acestea alcătuiesc 83% din totalul caloriilor produse prin recolte și se pare că din punct de vedere cantitativ, acestea sunt în scădere din cauza schimbărilor climatice.
Acum, cercetătorii, au descoperit faptul că recoltele au fost deja afectate de aceste schimbări, dar nu în egală măsură. În unele țări dezastrul este mult mai mare față de altele. Studiul aparține cercetătorilor de la Universitatea Minnesota, Universitatea Oxford și Universitatea Copenhaga și s-au folosit de rapoartele meteo și de rapoartele recoltelor pentru a evalua impactul schimbărilor climatice. Cercetătorii au ajuns la următoarele concluzii:
- schimbările climatice observabile au dus la variații foarte mari în ceea ce privește recoltele la nivel mondial. Uleiul de palmier a scăzut cu 13.4%, soia a crescut cu 3.4%.
- impactul cel mai negativ al acestor schimbări climatice este resimțit în europa, Sudul Africii și Australia, iar impactul cel mai pozitiv este resimțit în America Latină, Asia, America de Nord.
- jumătate dintre țările nesigure din punct de vedere alimentar notează scăderi în ceea ce privește cantitatea la hectar, dar la fel se întâmplă și cu țările din Vestul Europei.
- în centrul și vestul SUA, schimbările climatice au crescut producția la hectar