In cei 13 ani de activitate, Ecodrill s-a facut remarcat pe piata specialistilor de forare a puturilor. Insa, de obicei, constatam ca oamenii nu-si dau seama de munca depusa si tehnologia folosita in aceasta industrie pentru a avea o sursa curata de apa. Desi majoritatea oamenilor din Romania isi trag apa dintr-un put privat, sansele sunt ca acestia sa nu fi fost la locul faptului atunci cand s-a facut forarea sunt mari. Vizionarea unei platforme de foraj in actiune poate fi destul de impresionanta. Iata cum functioneaza.
Cum functioneaza o instalatie de foraj?
O instalatie de forare a puturilor este o piesa mare de echipament care trebuie adusa la un loc cu camionul si pusa in functiune pe locul unde va fi sapat putul. Instalatiile de forare sunt fie perforatoare rotative, care coboara in pamant folosind o miscare circulara, fie care ridica si coboara o greutate mare intr-o tehnica cunoscuta sub numele de “foraj prin cablu” pentru a forta gaurile. Un dispozitiv de gaurit rotativ utilizeaza un sortiment de biti. Cele mai obisnuite tipuri sunt bitii de cabluri lungi sau bitii din otel interconectati – ambii care se rotesc in sensul acelor de ceasornic pentru a forta pamantul si a slabi solul.
Scopul unor foraje puturi apa Ecodrill este de a ajunge la un acvifer sau o sursa de apa adanca sub pamant, dar asta nu este locul unde se opreste forajul. Pentru a se asigura ca putul va avea o cantitate mare de aprovizionare si o durata lunga de viata, compania de foraj va continua sa gaureasca sub masa de apa. Gaurile de fundatie sunt de obicei intre 100 si 500 de metri, dar in unele cazuri pot fi mai mari de 500 de metri.
Descopera ce sunt forajele dupa apa
Un put forat consta dintr-o gaura in pamant, partea superioara fiind captusita cu o carcasa. Carcasa previne prabusirea peretilor de foraj si (cu un surub de rulare sau etansare) impiedica contaminantii de suprafata sau subteran sa intre in alimentarea cu apa. Carcasa ofera, de asemenea, un capac pentru un mecanism de pompare si, de asemenea, pentru conducta care deplaseaza apa de la pompa la suprafata.
Calitatea materialelor folosite in constructia de puturi este un factor important. Carcasa trebuie sa indeplineasca anumite specificatii, deoarece teava sub standard nu are o rezistenta suficienta incat sa nu fie afectate eventuale imbinari. Astfel de daune pot permite apelor de suprafata sa patrunda in put.
Carcasa trebuie sa aiba si un mecanims de actionare atasat la partea inferioara pentru a preveni deteriorarea si pentru a asigura o etansare buna a forarii. In unele aplicatii, poate fi recomandata si o etansare de ciment sau bentonita pentru a preveni contaminarea.
Sub carcasa, partea inferioara a gaurii este admisia prin care apa intra in fanta. Admisia poate fi o gaura deschisa in roca de baza solida sau poate fi impachetata in pietris, in functie de conditiile geologice.
Odata ce sonda este finalizata, aceasta este pompata pentru a dezvolta fantana si pentru a determina randamentul. Multe zone au nevoie de lucrari suplimentare dupa forare pentru a indeparta materialul fin ramas din procesul de foraj, astfel incat apa sa poata intra mai usor in put. Modurile posibile de dezvoltare includ aer comprimat (suflare), salubrizare, jetting, surging sau pompare. Interesat de procesul de forare? Atunci te invit sa vezi mai multe aici.