Bitcoin cauzează emisii CO2 comparabile cu ale orașului Hamburg

Bitcoin

BitcoinUtilizarea Bitcoin drept monedă virtuală crează 22 de megatone de emisii CO2 anual – o cifră care seamănă destul de mult cu cele ale unui întreg oraș gen Hamburg sau Las Vegas.

Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma celui mai detaliat studiu asupra amprentei de carbon cauzată de criptomonede.

Pentru studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică Munchen, a analizat date precum documente IPO de la producătorii de hardware dar și adresele de IP ale minerilor Bitcoin.

Deși Bitcoin este o monedă virtuală, consumul de energie asociat cu utilizarea ei este real. Pentru ca un transfer Bitcoin să fie executat și validat, un puzzle matematic trebuie rezolvat de un calculator din rețeaua Bitcoin.

Această rețea în care oricine poate să intre recompensează pe cei care rezolvă acest puzzle cu Bitcoin. Puterea de calcul folosit în acest proces numit minare BTC a crescut foarte mult în ultimii ani. De exemplu, doar în 2018 a crescut de 4 ori.

Evident, fiind vorba despre consum energetic, întrebarea care apare este dacă această monedă virtuală are impact negativ asupra mediului înconjurător.

Concluzia acestui studiu: sistemul Bitcoin aduce anual în atmosferă între 22 și 22.9 megatone CO2, cifre comparabile cu ale orașelor Hamburg, LAs Vegas sau Vienna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.