Reducerea emisiilor provenite din arderea combustibililor fosili în următorii ani va preveni milioane de morți premature în rândurile populației și va evita cele mai drastice schimbări climatice pe care le-am putea vedea vreodată. Toate acestea, fără să să avem de-a face cu un vârf în încălzirea globală pe termen scurt așa cum au prezis unele studii. Acestea sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Duke, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Leeds.
„Am analizat nici mai mult nici mai puțin de 42 de scenarii care ar putea întruchipa schimbările climatice cauzate de tranziția foarte rapidă la nivel mondial de la energia pe bază de combustibili fosili, la energia verde. În niciunul dintre acele simulări nu apare un vârf semnificant în ceea ce privește încălzirea globală, nu există schimbări climatice de niciun fel, vedem doar scăderea ratei de încălzire globală pe următorii 20 de ani. Singurele scenarii care au drept urmare un spike în încălzire sunt cele implauzibile, în care dintr-o dată, toate țările din lume refuză în aceeași secundă să mai folosească combustibili fosili. În realitate, așa ceva nu se va întâmpla niciodată. Va fi nevoie de zeci de ani pentru această tranziție de la combustibili fosili, la energia verde” spune Drew Shindell, profesor de Earth Science la Duke University .
În ultimele negocieri pe teme climatice, s-a ajuns la concluzia că dacă se renunță prea repede la combustibilii fosili, efectul va fi unul deloc dorit, clima se va încălzi cu 0.5 grade Celsius. Aceste 0.5 grade în plus vor fi o adevărată corvoadă, umanitatea ar avea nevoie de 100 de ani pentru a întoarce efectul. Ideea e destul de simplă: particulele poluante ridicate în atmosferă de arderea combustibililor fosili, vor dispărea destul de repede, însă gazele nocive vor exista să rămână și vor fi încinse și mai tare de atmosfera purificată. IAr acest lucru va duce evident la o încălzire cu +0.5 grade Celsius.