Zonele arse din Amazon ar avea nevoie de secole pentru a se reface

Amazon

Pădurea amazoniană din Brazilia continuă să ardă. În timp ce liderii celor mai puternice țări din lume își arată dorința și suportul pentru această cauză, armata braziliană încearcă să facă față flăcărilor. Cercetătorii aduc în prim plan faptul că dacă flăcările continuă să pătrundă în inima Amazonului , acestea ar pute aduce o transformare majoră în regiune. Pe lângă faptul că vor pieri copaci vechi de mii de ani, pe lângă faptul că se vor distruge ecosisteme, carbonul captat în acești copaci va fi eliberat.

Deocamdată nu știe nimeni exact cât de dăunător este efectul acestor incendii, însă știm cu toții faptul că atunci când pădurea din Amazon arde, se duc pe apa sâmbetei ecosisteme vechi de milioane de ani. De ce ard așa de tare copacii din Amazon? Este simplu de înțeles. Focul nu a ajuns niciodată în acele zone așa că acești copaci au rezistență zero la foc, dezvoltată în milioane de ani.

Ceea ce rămâne în urma acestor incendii este un mediu întunecat și umed. Din păcate, pădurile arse nu se regenerează așa de repede. La câțiva ani după un foc apărut în Amazon, vegetația bogată este înlocuită cu copaci sfrijiți care ocupă tot spațiul. Focul poate de asemenea să îndepărteze păsările, care nu se mai pot adapta noului climat mult mai luminos, mai cald și mai uscat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.