Salvarea stratului de ozon din 1987 a încetinit încălzirea globală

încălzirea globală

încălzirea globalăProtocolul de la Montreal, un pact internațional semnat în 1987 pentru a stopa distrugerea stradului de ozon din pricina clorofluorocarbonului (CFC), pare să fie primul tratat internațional care a reușit cu brio să încetinească rata încălzirii globale.

Un nou studiu publicat în Environmental Research Letters a scos la iveală faptul că datorită acestui protocol semnat în 1987 la Montreal, temperaturile globale de azi sunt mult mai scăzute față de cât ar fi trebuit să fie dacă nu s-ar fi impus acele măsuri.  Se estimează că astăzi am fi avut o clină în zona Arctică u 3 sau chiar 4 grade Celsius mai mare  decât cea din ziua de azi.

„CFC-urile sunt de mii de ori mai periculoase ca CO2-ul ca și gaze cu efect de seră. Așadar, pactul de la Montreal nu a salvat doar stratul de ozon, dar a elimiat un important factor de încălzire globală accelerată” a spus autorul studiului Rishav Goyal.

„Într-un mod remarcabil, tratatul a avut un impact mult mai mare asupra stopării încălzirii globale decât înțelegerea de la Kyoto, reuniune care a fost special concepută pentru reducerea nivelului gazelor cu efect de seră. Acțiunile luate în urma pactului de la Kyoto au reușit să reducă temperaturile globale cu doar 0.12 grade Celsius comparativ cu 1 grad Celsius venit ca reducere în urma semnării protocolului de la Montreal” continuă Rishav Goyal.

Aceste descoperiri au ieșit la iveală în momentul în care echipa de cercetători a început să calculeze impactul tratatului de la Montreal asupra Antarcticii. Impactul pozitiv al acestui tratat se vede și mai bine în anumite regiuni. De exemplu, creșterea temperaturilor de 0,5-1 grad Celsius a fost evitată în America de Nord, Africa și Eurasia. La jumătatea secolului, temperaturile vor fi mai mici cu 1.5 – 2 grade Celsius față de cât se estimase inițial din cauza acestei măsuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.