Incendiile și Australia sunt „prieteni” buni, dintotdeauna. Mereu au fost probleme cu incendiile în Australia, acestea au ajuns o normalitate în această perioadă întrucât temperaturile foarte ridicate pe timp de vară din acea regiune aprind vegetația uscată pe bandă rulantă. Australia are o suprafață uriașă (7.5 milioane de km pătrați), iar zonele pline de vegetație sunt greu accesibile.
În luna noiembrie a anului trecut, incendiul care a izbucnit în California, SUA, a ars o suprafață de dimensiunea orașului Seoul, a distrus peste 500 de clădiri în 2 săptămâni de activitate. în 2018, 6 focuri au luat naștere simultan în sudul Californiei, cuprinzând o suprafață totală de 405 kilometri pătrați, curmând 86 de vieți și ducând la spital 200.000 de persoane. în doar 3 zile.
De asemenea, incendii important au avut loc și în nordul Rusiei, focul din iulie 2018 a ars păduri pe o suprafață de 3211 kilometri pătrați , de 5.3 ori dimensiunea orașului Seoul. Aceste exemple de incendii de vegetație au fost cauzate de vântul uscat, însă se pare că la bază este întregul concept de încălzire globală. Jong-Seong Kug, profesor al Division of Environmental Engineering at POSTECH și Jin-Soo Kim un cercetător la Universitatea din Edinburgh, și-au unit forțele cu Su-Jong Jeong de la Universitatea Națională din Seoul, Hotaek Park de la agenția japoneză Marine-Earth Science and Technology, și nu în ultimul rând cu Gabriela Schaepman-Strub de la Universitatea din Zurich.
Împreună, aceștia au identificat cauzele incendiilor de vegetație iscate în zonele sălbatice din sud estul Siberiei. Zona de permafrost, unde pământul rpmâne înghețat timp de 2 ani consecutivi, se întinde din Siberia până în Alaska și Nordul Europei. De fapt, 24% din emisfera nordică este permafrost. Cercetătorii cred că acest permafrost s-a format la finalul ultimei ere graciare, aproximativ acum 11.000 de ani și conține oase de animale preistorice, rădăcini de plante și peste 5000 de miliarde de tone de carbon. Încălzirea acestor zone duce la eliberarea în atmosferă a carbonului, fapt ce atrage după sine schimbările climatice, încălzirea globală.