Particulele metalice care se nasc în momentul în care plăcuțele de frână sunt folosite pot cauza inflamații asupra organismului și au abilitatea de a reduce sistemul imunitar al celulelor. Efectele sunt similare cu ale noxelor CO2 emanate de motoarele diesel. O echipă de cercetători condusă de King’s spun că aceste particule de praf rezultate în urma frânării pot să sporească rata infecțiilor ajunse în organism pe cale aeriană, dar și efecte negative asupra sistemului respirator.
În studiu, publicat în jurnalul Metallomics, cercetătorii au obținut praful apărut la frânare în urma consumării plăcuțelor de frână de la autoturisme, camioane, autobuze . Pentru a testa efectul acestui praf asupra sistemului imunitar al celulelor, aceștia au crescut celule macrofage în laborator, celule imunitare care sunt în prima linie de apărare a corpului în ceea ce privește plămânii.
Când celulele au fost expuse la particulele de praf provenit din frânare și evacuare, ambele tipuri de particule au avut abilitatea de a slăbi capacitatea celulelor de a opri stopa și de a distruge bacteria. bacteria folosită a fost Staphylococcus aureus, o infecție comună a plămânilor. Conținutul metalic din particulele de praf oprește complet capacitatea de apărare a celulei împotriva bacteriei. De asemenea, particulele din ambele surse (frânare și noxe) au provocat celulele să producă niște molecule care au irită și inflamează.