Soluții pentru eficientizarea consumului de energie pentru fibra optică – imperios necesare

fibra optică

Cercetătorii de la Chalmers au finalizat recent un studiu la care au lucrat 5 ani, studiu prin care au dorit să găsească soluții pentru eficientizarea consumului de energie în comunicațiile pe bază de fibră optică. Printre soluțiile lor sunt și niște cipuri de corectare a erorilor, cipuri care pot aduce în prim plan un consum de energie de 10 ori mai mic pentru rețelele de fibră optică. Această soluție, aceste studii sunt imperios necesare întrucât volumul de date transmis pe internet în întreaga lume este uriaș, iar dacă nu se face nimic în vederea eficientizării, peste 10 ani internetul va consuma mai multă energie electrică decât se poate produce pe întreaga planetă.

Cercetătorii au început studiile pentru aducerea de soluții în vederea eficientizării rețelelor de fibră optică identificând care sunt componentele care consumă cel mai mult curent. Optimizând aceste componente va rezulta o optimizare majoră pentru întreaga rețea. În ziua de astăzi, componentele care consumă cel mai mult curent sunt cipurile care corectează erorile, folosite pentru a compensa interferențele. Cercetătorii de la Chalmers au proiectat așadar niște cipuri mult mai eficiente.

„Conform măsurătorilor noastre, noile cipuri consumă de 10 ori mai puțină energie față de cele convenționale” spune Per Larrson-Edefors, profesor de Computer Engeenering la Department of Computer Science din cadrul Universității Chalmers.

În plus, în cadrul studiilor, cercetătorii de la Chalmers au venit și cu o optimizare pentru frecvențe. Dacă se folosesc frecvențele combinate în locul transmisiunilor laser separate pentru fiecare canal de frecvență, transmisiunea va deveni mult mai stabilă din punct de vedere al frecvenței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.