Poluarea aerului este responsabilă pentru scurtarea multor vieți în întreaga lume. Ultimele studii aduse în prim plan de către Cardiovascular Research indică faptul că se moare mai des în ziua de azi din cauza calității proaste a aerului decât din orice altă cauză (războaie, violență, paraziți, malarie, HIV, fumat, etc).
Profesorii Jos Lelieveld și Thomas Münzel de la Max Plank Institute of Chemistry Department of Cardiology de la Universitatea Medicală Mainz, cei care au condus studiile menționate mai sus, susțin faptul că lumea se confruntă cu o adevărată pandemie cauzată de poluare.
Folosind o nouă metodă pentru a măsura efectele variate ale poluării aerului asupra ratei de deces, cercetătorii au estimat că la nivel global, poluarea aerului a cauzat 8.8 milioane de morți premature în anul 2015. În plus, tot din cauza poluării, speranța de viață la nivel mondial scade cu 3 ani pentru fiecare locuitor.
Comparativ cu efectele fumatului de exemplu, acest obicei scurtează media de viață cu 2.2 ani și cauzează anual 7.2 milioane de decese la nivel mondial. De HIV/SIDA, mor anual 1 milion de oameni, de boli precum malaria transmise prin paraziți mor anual 600.000 de persoane, din cauza războaielor sau a violențelor de orice tip mor anual 530.000 de oameni.