Nitrogenul este un gaz necesar tuturor ființelor vii. Fertilizatorul sintetic, care conține cantități mari de nitrogen, este folosit în agricultură și în industria alimentară de ani de zile, pe întreg globul. Din păcate, conform ultimelor studii efectuate, gazul pe care-l emană acest fertilizator (nitrogenul) este un hazard pentru mediul înconjurător, pentru aerul din jurul nostru. De asemenea, nitrogenul crește și aciditatea solului, otrăvește și apa, există multe consecințe negative ale acestuia.
În trecut, nitrogenul nu a fost studiat așa amănunțit. De exemplu, studiul impactului asupra atmosferei a fost făcut adăugând soluție nitrogen direct pe iarbă sau pe pământul din pădure. Ei bine, într-un articol publicat recent în Atmospheric and Oceanic Science Letters, dr. Yuepeng Pan de la Institute of Atmospheric Physics, Chinese Academy of Sciences, alături de colegii săi, au luat la puricat această metodă de studiu pentru nitrogen, care scotea în evidență impactul depozitelor de nitrogen.
„Există 3 metode pentru a se produce un depozit de nitrogen: ploaia, aerosoli sau gaz, iar stropind solul cu nitrogen presupune că depozitarea atmosferică s-a făcut prin intermediul ploilor (umed)” spune dr. Pan. „Ei bine, depozitele uscate de gaze și particule de nitrogen, în special amoniacul, trebuie și ele luate în calcul” continuă dr. Pan. În trecut, au fost foarte puține studii despre schimbul de amoniac dintre atmosferă și plante, în niciunul nu s-a adus în discuție impactul asupra climei, asupra ecosistemelor.
„Amoniacul joacă un rol important în depozitele de nitrogen și în smogul de poluare. Concentrația atmosferică de amoniac a tot crescut pe Terra în ultimii zeci de ani. Următoarea generație de teste de teren trebuie să ia în calcul și amoniacul atunci când vine vorba despre depozitele de nitrogen” spune Pan.